My Self As Normal A Human

My photo
Kuala Kangsar, Perak, Malaysia
Im just simple person... I want to change my world nowadays.. My lifestyle is enjoy ,rilex, open minded and also I like to do extreme activity like Tae kwan do, Mountain biking, Mountain climbing..Some time I spend my leisure time for riding LC, hangout, shopping , fishing , camping n go for holidays with my beloved MOM, FAMILY or FRIENDS..... I LOVE my FAMILY FOREVER

Saturday, April 14, 2012

Tips menu sihat makan d restoran

Pilih menu secara berhati-hati


Berikan tumpuan kepada senarai maklumat menu itu. Label-label seperti goreng, rangup, penuh keju, Alfredo, au gratin atau sos krim biasanya tinggi jumlah kalori dan sodium serta lemak tepu.


Pilih hidangan yang mempunyai banyak sayur-sayuran dan ambil ayam atau daging yang kurang bahagian lemak.


Minum banyak air


Minuman berkarbonat memang sesuai dinikmati bersama makanan ringan tetapi ia mengandungi kalori tersembunyi. Saiz minuman berkarbonat biasa 32 auns mempunyai 425 kalori, jumlah yang amat tinggi dalam pengambilan kalori seharian.


Jika tidak gemar minum air kosong, cuba tambahkan dengan titisan lemon
atau menukarkannya dengan teh kurang atau tanpa gula.


‘Ubah’ makanan anda


Apabila memilih menu, berhati-hati dengan kuah salad, mentega, keju dan krim masam yang kaya dengan kalori dan lemak. Ketika memesan burger ayam, mintalah tanpa mayonis dan tukarkannya dengan sos mustard (jika ada).


Makan secara berhemah


Berikan perhatian terhadap makanan anda dan nikmati satu demi satu. Kunyah perlahan-lahan dan jangan makan secara tergesa-gesa. Makan secara berhemah juga bermaksud berhenti sebelum kenyang.


Tubuh kita memerlukan masa untuk mengenalpasti apa yang kita makan. Makan secara tenang dapat memudahkan penghadaman dan membuatkan kita rasa lebih kenyang.


Saiz besar


Satu hidangan biasa makanan segera secara puratanya mengandungi lebih 1,000 kalori, jadi pilihlah hidangan kecil dan pilih salad berbanding kentang goreng.


Andainya masih ingin menikmati kentang goreng, kurangkan kandungan garamnya dan jangan minta saiz besar. Satu saiz hidangan biasa sebenarnya boleh dijadikan dua hidangan. Makan separuh dan sebahagian lagi dibawa pulang atau dikongsi bersama pasangan.

No comments:

Post a Comment